Search This Blog

Tuesday, 4 June 2013

myMetro | Pendaki Everest meninggal dunia

PUTRAJAYA: Seorang pendaki Malaysia yang menyertai misi ke Kem Induk Everest dilaporkan meninggal dunia dipercayai akibat penyakit akut ketinggian (Acute Mountain Sickness).

Jurucakap kedutaan Malaysia di Kathmandu, Nepal mengesahkan mangsa, Mohammad Shahrulnizam Ahmad Nazari, 25, yang juga kakitangan Perbadanan Putrajaya (PPj) sedang mengikuti ekspedisi anjuran PPj manakala seorang lagi rakannya sedang dalam keadaan kritikal.

Difahamkan, mangsa kini berada di Labuche pada ketinggian 4,100 meter dari aras laut dan operasi untuk membawa turun mangsa tidak dapat dilakukan kerana cuaca buruk.

Sementara itu, PPj akan mengeluarkan kenyataan mengenai kematian kakitangan terbabit dalam masa terdekat.

http://www.hmetro.com.my/articles/PendakiEverestmeninggaldunia/Article/

Ustaz ucapkan ribuan takziah kepada keluarga mangsa yang bersemangat untuk harumkan nama negara namun ditakdir meninggal dunia dalam menempuh cabaran yang bukan calang antara kita yang mampu melakukannya.

Semangat beliau sangat terpuji dan wajib dicontohi anak muda agar berani melakukan perkara yang hebat dengan perancangan dan latihan yang hebat juga.

Tahniah beberapa orang anak Felda di bawah pimpinan Muqarrabin yang berjaya lakukan misi yang sama.

Paling kurang setahun diperlukan untuk menyiapkan diri mendaki puncak tertinggi dunia tersebut.

Mungkin perlu dikaji juga punca kegagalan samada latihan atau pengalaman agar ia tidak akan berlaku lagi pada masa akan datang.

Takziah semoga arwah ditempatkan bersama orang soleh Insya Allah.

Sent from my iPhone

No comments:

Post a Comment